
Dobre maniery przy stole
Niezależnie od wieku, dzieci powinny uczyć się kulturalnego zachowania przy stole. Dlatego dnia 8 stycznia nasze przedszkolaki pod czujnym okiem wychowawczyni, pani Agnieszki Zaremba, poznawały zasady dobrych manier podczas spożywania posiłku. Same nakrywały stoły, dekorowały je i ze smakiem jadły przyniesione potrawy. Dzięki dzisiejszym zajęciom dzieciaki z łatwością opanowały elementarne zasady savoir-vivru, a także wyrabiały sobie właściwy stosunek do codziennego rytuału, którym jest jedzenie.
Oto najważniejsze zasady obowiązujące przy stole:
- Mycie rąk przed jedzeniem.
- Spożywanie posiłku tylko przy stole.
- Dziecko może rozpoczynać posiłek, kiedy otrzyma na to pozwolenie.
- Wszyscy domownicy powinni rozpoczynać posiłek wspólnie, życząc sobie nawzajem „Smacznego”
-Dziecko powinno siedzieć wyprostowane i spokojne (nie wolno się garbić, wiercić i bawić zabawkami, a nawet czytać).
- Nie wolno wstawać od stołu bez pozwolenia.
- Należy jeść, używając sztućców – 4 letnie dzieci można już uczyć posługiwania się nożem.
- Zdecydowanie zabronione jest oblizywanie talerzy, mlaskanie i siorbanie,
- Nie należy dzwonić łyżeczką, mieszając napoje.
- Jeśli zostanie ostatni kawałek i mamy na niego ochotę, należy zapytać czy pozostałe osoby mają coś przeciwko.
- Nie należy rozpychać się łokciami, utrudniając innym konsumpcję.
- Nie można skrobać sztućcami o talerz.
- Nie odchodzić od stołu, zostawiając brudne naczynia na stole.
- Nie pozostawiać resztek jedzenia na stole, np. okruchów chleba.
- Po skończonym posiłku należy podziękować i zapytać czy można odejść od stołu.