Tutaj powinien być opis

Dawne smaki świątecznych potraw…

    Dzieci zaprosiły swoje ciocie, babcie, mamy skupione w Kole Gospodyń Wiejskich w Kołakach Kościelnych i  wspólnie przeniosły się  do dziecięcych lat, aby przypomnieć smak świątecznych potraw, przekazać wiedzę z pokolenia na pokolenie: „W dziecięcych latach naszych mam i babć wszystkie świąteczne potrawy przygotowywane były własnoręczne, pieczone w piecu, w którym dziadek starannie napalił.  Miały one zupełnie  inny smak  od tych, które kupujemy w sklepie”. Dlatego też na naszych warsztatach postanowiliśmy choć w niewielkim stopniu wybrać się w kulinarną podróż do dawnych smaków i zapachów. Pod czujnym okiem naszych ekspertek z koła gospodyń przygotowaliśmy ciasto na pierniczki. Następnie zajęliśmy się wycinaniem, pieczeniem   i degustacją naszych smakołyków. Oprócz uczty dla podniebienia uczniowie uczą się czytania ze zrozumieniem i posługiwania się przepisem, właściwego zachowania się przy stole oraz zasad bezpiecznego przygotowywania posiłków. Kształciliśmy też kompetencje kluczowe ważne w procesie edukacji.

PRZEPIS NA  ŚWIĄTECZNE PIERNIKI

Składniki:

2szkl. mąki

1 jajko

1 łyżeczka sody

1 łyżka masła

2 łyżeczki  przyprawy do piernika

½szkl. cukru

2 łyżki miodu

Wykonanie:

Do garnka wkładamy masło i dodajemy miód , cukier, przyprawę do piernika. Składniki podgrzewamy mieszając aż do połączenia. Następnie odstawiamy do wystudzenia.

Do wystudzonych składników dodajemy sodę i mieszamy. Następnie wymieszane składniki dodajemy do mąki i dodajemy jajka. Wszystko razem mieszamy i wyrabiamy ciasto.

Dzielimy na mniejsze kawałki, rozwałkowujemy i wyciskamy foremkami pierniczki. Pierniki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 minut. Grzanie góra-dół.

SMACZNEGO!