
Dawne smaki świątecznych potraw…
Dzieci zaprosiły swoje ciocie, babcie, mamy skupione w Kole Gospodyń Wiejskich w Kołakach Kościelnych i wspólnie przeniosły się do dziecięcych lat, aby przypomnieć smak świątecznych potraw, przekazać wiedzę z pokolenia na pokolenie: „W dziecięcych latach naszych mam i babć wszystkie świąteczne potrawy przygotowywane były własnoręczne, pieczone w piecu, w którym dziadek starannie napalił. Miały one zupełnie inny smak od tych, które kupujemy w sklepie”. Dlatego też na naszych warsztatach postanowiliśmy choć w niewielkim stopniu wybrać się w kulinarną podróż do dawnych smaków i zapachów. Pod czujnym okiem naszych ekspertek z koła gospodyń przygotowaliśmy ciasto na pierniczki. Następnie zajęliśmy się wycinaniem, pieczeniem i degustacją naszych smakołyków. Oprócz uczty dla podniebienia uczniowie uczą się czytania ze zrozumieniem i posługiwania się przepisem, właściwego zachowania się przy stole oraz zasad bezpiecznego przygotowywania posiłków. Kształciliśmy też kompetencje kluczowe ważne w procesie edukacji.
PRZEPIS NA ŚWIĄTECZNE PIERNIKI
Składniki:
2szkl. mąki
1 jajko
1 łyżeczka sody
1 łyżka masła
2 łyżeczki przyprawy do piernika
½szkl. cukru
2 łyżki miodu
Wykonanie:
Do garnka wkładamy masło i dodajemy miód , cukier, przyprawę do piernika. Składniki podgrzewamy mieszając aż do połączenia. Następnie odstawiamy do wystudzenia.
Do wystudzonych składników dodajemy sodę i mieszamy. Następnie wymieszane składniki dodajemy do mąki i dodajemy jajka. Wszystko razem mieszamy i wyrabiamy ciasto.
Dzielimy na mniejsze kawałki, rozwałkowujemy i wyciskamy foremkami pierniczki. Pierniki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 minut. Grzanie góra-dół.
SMACZNEGO!