
Dawne smaki świątecznych potraw…
W dziecięcych latach naszych mam i babć wszystkie świąteczne potrawy przygotowywane były własnoręczne, pieczone w piecu, w którym dziadek starannie napalił. Miały one zupełnie inny smak od tych, które kupujemy w sklepie. Dlatego też na naszych warsztatach postanowiliśmy choć w niewielkim stopniu wybrać się w kulinarną podróż do dawnych smaków i zapachów. Na pierwszych zajęciach przygotowaliśmy ciasto na pierniczki, które dojrzewało 24 godziny. Na kolejnym spotkaniu zajęliśmy się wycinaniem, pieczeniem i ozdabianiem naszych smakołyków. Oprócz uczty dla podniebienia uczniowie uczą się czytania ze zrozumieniem i posługiwania się przepisem, właściwego zachowania się przy stole oraz zasad bezpiecznego przygotowywania posiłków. Zgodnie z naszą tradycją podajemy przepis.
PRZEPIS NA ŚWIĄTECZNE PIERNIKI
Składniki:
- 0,5 kg mąki
- 3 jajka
- 1 łyżeczka sody
- 10 dag masła
- 1 opakowanie przyprawy do piernika
- 4 łyżeczki cukru
- 20 dag sztucznego miodu
Wykonanie:
Do garnka wkładamy masło i dodajemy miód sztuczny, cukier, przyprawę do piernika. Składniki podgrzewamy mieszając aż do połączenia. Następnie odstawiamy do wystudzenia.
Do wystudzonych składników dodajemy sodę i mieszamy. Następnie wymieszane składniki dodajemy do mąki i dodajemy jajka. Wszystko razem mieszamy i wyrabiamy ciasto. Po wyrobieniu ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 10 minut (do ostudzenia).
Po wyciągnięciu z lodówki, ciasto odwijamy z foli, dzielimy na mniejsze kawałki, rozwałkowujemy i wyciskamy foremkami pierniczki. Pierniki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 minut. Grzanie góra-dół.
SMACZNEGO!
H.Tymińska