
Pizza palce lizać
Uczestnicy warsztatów „Palce lizać” na spotkaniu poznawali tajniki kuchni włoskiej. Następnie wykorzystali to w praktyce wspólnie przygotowując pizzę. Podczas przygotowania ciasta dzieci dowiedziały się kilka ciekawostek na temat pochodzenia pizzy oraz jej rodzajów. Po wyrośnięciu ciasta uczestnicy samodzielnie formowali ciasto, dobierali ulubione składniki, a następnie wstawiono do piekarnika. Z niecierpliwością wszyscy czekaliśmy, aby móc skonsumować. Dzieło wyglądało i smakowało wyśmienicie. Przyrządzenie dania wywołało wiele radości wśród uczniów.
Poniżej zamieszczamy przepis
Składniki:
Ciasto: 1 ¾ szkl. mąki, szczypta soli, szczypta cukru, ½ łyżki drożdży, ½ szkl. ciepłej wody
Wszystko wyrabiamy i zostawiamy do wyrośnięcia.
Sos pomidorowy: przecier pomidorowy, 1 łyżeczka cukru, 1 łyżeczka soli, szczypta przypraw oregano, bazylia, pieprz, czosnek, cebula
Dodatki wg uznania: szynka, salami, ser żółty, ananasy, papryka, pieczarki
Pieczemy w temperaturze 1800 C około 40 minut.