
Mali kucharze…
Na kolejnych warsztatach w ramach projektu "Palce lizać" mali kucharze poznali trochę teorii. Dowiedzieli się co to jest piramida żywienia, jak ją odczytywać, jakie nawyki żywieniowe wpływają na nasze zdrowie. Przypomnieli też sobie o tym, że rozpoczynając pracę z żywnością należy umyć ręce, w kuchni powinno się zachować bezpieczeństwo, szczególnie jeśli używamy ostrych narzędzi, że należy utrzymywać w porządku i czystości swoje stanowisko pracy, a po skończeniu trzeba po sobie posprzątać. Zgodnie z wcześniejszym pomysłem dzieci, po teorii czekało nas trochę praktyki. Wspólnie przygotowaliśmy wyśmienitą sałatkę owocową. Pod artykułem zamieściliśmy przepis. Ostatnim etapem było wspólne biesiadowanie.
Sałatka owocowa
Składniki:
Jabłka, banany, mandarynki, ananasy i brzoskwinie z puszki, jogurt naturalny.
Sposób wykonania:
Owoce pokroić w kosteczkę, następnie jogurt naturalny wymieszać z odrobiną soku z ananasów lub brzoskwiń i dodać do sałatki. Wszystko wymieszać. Smacznego!
H. Tymińska
foto: D.M.