
Zioła i przyprawy w naszej kuchni
W ramach projektu „Palce lizać" odbyło się kolejne spotkanie, którego wiodącym tematem były przyprawy i zioła stosowane w kuchni. Uczestnicy mieli za zadanie porozmawiać z babcią, starszą osobą w domu o tym jakich przypraw używano w dawnych czasach. Nasi przodkowie w kuchni najczęściej używali roślin, które uprawiano, ale też korzystali z tych dziko rosnących. Jednym z najczęściej używanych dodatków do potraw w polskich kuchniach był lubczyk. Świeży lubczyk dzięki swojemu intensywnemu smakowi, można dodawać do wielu potraw. Natomiast ekstrakt z korzenia lubczyku to jeden ze składników popularnej dziś przyprawy maggi, kostek bulionowych, oraz zup błyskawicznych. Inną popularną rośliną był jałowiec, który miał szerokie zastosowanie. W kuchni używany był do dań mięsnych oraz ryb. Gałązki krzewu jałowca były wykorzystywane w procesie wędzenia kiełbasy, stąd jej odmiana - kiełbasa jałowcowa. Dziś jałowiec uprawiany jest głównie jako roślina ozdobna. Kminek natomiast stanowi przyprawę, która była wręcz obowiązkowa w staropolskiej kuchni. Dziś także jest często używany, zwłaszcza do bigosu, surówek, zup, ćwikły, pieczywa i ciastek. Piołun, mimo swojego dosyć nieprzyjemnego smaku, stanowił bazę do robienia nalewek. Czasem stosowany był jako przyprawa do mięs, np. baraniny, pieczonych kaczek itp. Popularnym i często wykorzystywanym dawniej dodatkiem był także anyż. Dzięki specyficznemu, korzennemu smakowi, odnalazł szerokie zastosowanie w wyrobie ciast, pierników, wypieków wigilijnych a także ryżu na słodko, sałatek owocowych, zup mlecznych, budyniów i wielu innych. Dziś chętnie sięgamy po zioła i przyprawy typowe dla staropolskiej kuchni. Nasi młodzi kucharze mogli poznać zapach i smak różnych przypraw, ziół. Wszyscy uczestnicy spotkania otrzymali tabelę z przeglądem ziół i przypraw stosowanych w kuchni. Drugą część spotkania poświęciliśmy na składanie serwetek. Składanie papierowych serwetek należy do sztuki Origami. Znane od lat, do dzisiaj zachwyca i stanowi dekorację stołów na najwspanialsze okazje. Składane serwetki wyglądają najkorzystniej, gdy są materiałowe. Oczywiście serwetki papierowe również nadają się do złożenia, jednak efekt nie będzie już tak wspaniały. Nasi uczestnicy poznali kilka sposobów składania serwetek, mieli też możliwość wypróbowania swoich zdolnosci manualnych w ćwiczeniach praktycznych.
W czasie tych zajęć uczniowie poprzez zabawę dowiadują się wielu ciekawych rzeczy. Ważną rolę odgrywają ćwiczenia praktyczne podczas których uczniowie, zdobywają umiejętności przydatne im w życiu codziennym. Zapraszamy na kolejne warsztaty, których tematykę wybrali sami uczestnicy.
H. Tymińska
foto.D.M.