Tutaj powinien być opis

„Z miłości do sera”

   Kolejne spotkanie warsztatowe odbyło się 14 grudnia. Na tych zajęciach gościliśmy Panią Lidię Łosiewską, która wprowadziła nas w tajniki produkcji serów. Pani Lidia wytwarza sery na potrzeby własnej rodziny. Opowiedziała nam, w jaki sposób powstają różne typy serów, skąd wywodzi się ich nazwa, jak należy je podawać. Robiąc ser, pracujemy na żywych organizmach. Jego smak i charakter zależą od rodzaju bakterii, jakich doda się do mleka, od temperatury dojrzewania – to wszystko wpływa na końcowy rezultat. Robienie sera przebiega w kilku etapach. Jednak, co najważniejsze – musimy mieć prawdziwe mleko, najlepiej prosto od krowy, może być mleko kozie, owcze. Nie może być to mleko UHT, ani pasteryzowane w wysokiej temperaturze, bo sera nie uda się wówczas zrobić. Smak własnoręcznie zrobionego jedzenia jest nieporównywalny. Nie da się go porównać z serami kupowanymi w sklepach na co dzień. Drugą częścią spotkania była degustacja tych wspaniałości. Mogliśmy popróbować przepięknie podanych serów, masła z dodatkiem domowej roboty konfitury wiśniowej. Wyroby wyprodukowane przez Panią Łosiewską posiadają wyjątkowe, wręcz niepowtarzalne walory smakowe. Uczestnicy spędzili czas w przyjaznej i miłej atmosferze. Pani Lidii Łosiewskiej  serdecznie dziękujemy.

Halina Tymińska