Tutaj powinien być opis

Pieczemy świąteczne pierniczki

   W ramach projektu „Działajmy razem i uczmy się od siebie nawzajem” nasi uczniowie wzięli udział w „Warsztatach kulinarnych - pieczemy świąteczne pierniczki” pod kierunkiem babci Adasia, Pani Haliny Gierałtowskiej. Na początku zajęć dzieci rozpoznawały produkty, omawiały przybory wykorzystywane w przygotowaniu ciast. Utrwaliły niezbędne czynności, jak mycie rąk, przygotowanie stanowiska pracy, aż wreszcie zabrały się za robienie pierniczków o różnych kształtach. Każdy z uczestników chętnie i z ogromnym zapałem wałkował, formował i układał na blaszkę gwiazdki, księżyce, serduszka, dzwoneczki czy śniezynki. Zapach piekących się pierników wypełnił całą szkołę. Wszyscy świetnie się bawili i z przyjemnością próbowali swoich wypieków.

   Ten typ zajęć łączy pokolenia, a jednocześnie łączy przyjemne z pożytecznym. Pozwala na wymianę doświadczeń uczestników, a przede wszystkim na zdobycie nowych umiejętności. Serdecznie dziękujemy babci Adasia, Pani Halinie Gierałtowskiej za udział w naszych warsztatach i zapraszamy na kolejne zajęcia. Nad organizacją spotkania czuwały panie: Halina Tymińska i Dorota Milewska.

 tekst: H. Tymińska

foto: D.M.

 Zgodnie z obietnicą poniżej zamieszczamy przepis na świąteczne pierniki:

 Składniki:

  • 0,5 kg mąki
  • 20 dag sztucznego miodu
  • 1 czubata łyżeczka prawdziwego miodu
  • 4 łyżeczki cukru
  • 1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej
  • 0,5 kostki masła
  • 3 duże jaja
  • 1 opakowanie przyprawy do pierników

Wykonanie:
Rozpuszczamy w garnku miód, przyprawę do pierników, masło, cukier, a następnie studzimy. Jajka dodajemy do mąki wymieszanej z sodą – mieszamy i dodajemy rozpuszczone masło z miodem. Zagniatamy ciasto.
Jeżeli ciasto jest rzadkie należy dosypać mąki. Chłodzimy kilka minut w lodówce.
Stolnicę posypujemy mąką i wałkujemy ciasto na grubość 0,5 –1 cm. Wykrawamy pierniki i pieczemy około 15 minut w temperaturze 180 stopni.