
Młody kuchcik – ciąg dalszy naszych „kulinarnych wariacji”
Wiele regionów w naszym kraju posiada bardzo charakterystyczną, spójną i powszechnie rozpoznawalną kulturę regionalną, w tym kulinarną.
3 listopada 2016r. kontynuujemy naszą relację z kulinarnych warsztatów, w których uczniowie klasy I SP pod okiem swoich starszych kolegów z klasy III gimnazjum przygotowali dwa dania z regionów, których krótki opis prezentujemy poniżej.
Podkarpacie jest liderem pod względem ilości potraw wpisanych na listę produktów tradycyjnych, prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Stare dania podkarpackie to przede wszystkim "biedne" potrawy, przygotowane z podstawowych, łatwo dostępnych produktów. Najczęściej są to produkty, które można sezonować przez wiele miesięcy i korzystać z nich w czasie zimy i na przednówku, czyli przede wszystkim ziemniaki, kiszona kapusta, jabłka, mąki i różnego rodzaju przetwory.
Nasza propozycja dania z Podkarpacia to placki z cukinii.
Podlasie to mieszanka kultur i religii, a co za tym idzie również kuchni. Ludność białoruska okolic hajnowszczyzny z pewnością poleciłaby nam pierogi, za to ludność tatarska zamieszkała rejony Bohonik i Kruszynian z pewnością zarekomendowałaby manty – polecamy i my!
Zaangażowanie pierwszoklasistów w wykonanie opisanych potraw było ogromne, co widać na zdjęciach. Gimnazjaliści natomiast mieli satysfakcję, że wystąpili w roli znawców i instruktorów dobrej kuchni.
Tekst i foto: Iwona Grodzka
Załącznik z przepisami na dole strony.