
Młody kuchcik
W czwartek, 27 października 2016 roku, uczniowie klasy III gimnazjum zorganizowali warsztaty kulinarne w ramach projektu edukacyjnego „Poznajemy kuchnie regionalne”. Do udziału w nich zaprosili pierwszaków. Realizację swoich „kulinarnych wariacji” gimnazjaliści rozpoczęli od krótkiej pogadanki z maluchami na temat potraw najczęściej spożywanych na Podlasiu. Wyjaśnili im, co to jest produkt regionalny i zapoznali z daniami charakterystycznymi dla kuchni podkarpackiej. Następnie dzieciaki pod okiem starszych kolegów i koleżanek przygotowały potrawy na bazie naturalnych składników. Grupa dziewczynek z klasy I wykonywała racuchy z dyni – propozycję kuchni podkarpackiej , natomiast chłopcy – haluszki – potrawę często przyrządzaną w okolicach Białowieży.
Zajęcia były połączeniem edukacji w zakresie zdrowych nawyków żywieniowych z rozwijaniem zdolności manualnych. Młodzi Kucharze uczyli się higieny i bezpieczeństwa w kuchni. Na koniec zajęć był czas na degustację kulinarnych efektów.
Mamy nadzieję, że mali uczestnicy naszych warsztatów staną się z czasem prawdziwymi smakoszami, a być może też szefami nie tylko domowych kuchni
Zainteresowanym podajemy przepisy potraw wykonanych na warsztatach.
HALUSZKI
Składniki:
- 2 jajka
- sól
- mąka
- 25 dag sera białego
- pieprz kolorowy
- masło ok. 2 łyżki
Sposób przygotowania:
Do miski wbijamy 2 jajka i dodajemy sól do smaku. Mieszamy, aby jajka lekko się rozbiły. Dosypujemy mąkę ciągle mieszając, aż powstanie dość gęste ciasto. W garnku zagotowujemy wodę z solą. Za pomocą widelca ściągamy ciasto do wrzątku, tworząc długie poszarpane kluski. Po wypłynięciu klusek gotujemy ok. 2 minut. Wyławiamy kluski do czystej miski, polewamy klarowanym masłem. Nakładamy na talerze i posypujemy twarogiem. Solimy i doprawiamy pieprzem do smaku.
RACUCHY Z DYNI
Składniki na około 12 sztuk:
- 300g dyni
- 1,5 - 2 szklanki mąki pszennej
- 1 jajko
- 3/4 szklnki zsiadłego mleka
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- duża szczypta soli
- olej do smażenia
- cukier puder do oprószenia racuchów
Sposób przygotowania:
Dynię kroimy na mniejsze kawałki, obieramy (najlepiej obieraczką do warzyw) i ścieramy na tarce o małych oczkach. Dodajemy zsiadłe mleko, jajko, sól, sodę i mąkę. Jeśli mleko jest gęste, wystarczy 1,5 szklanki mąki. W przeciwnym razie mąki dodajemy więcej. Ciasto mieszamy, musi być gęste.
Niewielkie placuszki kładziemy łyżką lub zwilżonymi dłońmi na rozgrzanym oleju. Spłaszczamy z wierzchu, żeby racuszki nie były zbyt grube. Smażymy z obu stron na ciemnozłoty kolor. Wykładamy na ręcznik papierowy, żeby pozbyć się nadmiaru oleju. Racuchy obficie posypujemy cukrem pudrem.
Tradycyjne racuchy z dyni podawane były posypane właśnie cukrem pudrem lub polane śmietaną. W zasadzie nic więcej nie jest potrzebne, ale świetnie pasuje do nich miód, prażone jabłka lub dżem pomarańczowy.
Życzymy smacznego i zapraszamy do śledzenia naszych kulinarnych dokonań za tydzień
Tekst i foto: Iwona Grodzka