Tutaj powinien być opis

Młody kuchcik

W czwartek, 27 października 2016 roku, uczniowie klasy III gimnazjum zorganizowali warsztaty kulinarne w ramach projektu edukacyjnego „Poznajemy kuchnie regionalne”. Do udziału w nich zaprosili pierwszaków. Realizację swoich „kulinarnych wariacji” gimnazjaliści  rozpoczęli od krótkiej pogadanki z maluchami na temat potraw najczęściej spożywanych na Podlasiu. Wyjaśnili im, co to jest produkt regionalny i zapoznali z daniami charakterystycznymi dla kuchni podkarpackiej. Następnie dzieciaki pod okiem starszych kolegów i koleżanek przygotowały potrawy na bazie naturalnych składników. Grupa dziewczynek z klasy I wykonywała racuchy z dyni – propozycję kuchni podkarpackiej , natomiast chłopcy – haluszki – potrawę często przyrządzaną w okolicach Białowieży.

Zajęcia były połączeniem edukacji  w zakresie zdrowych nawyków żywieniowych z rozwijaniem zdolności manualnych. Młodzi Kucharze uczyli się higieny i bezpieczeństwa w kuchni. Na koniec zajęć był czas na degustację kulinarnych efektów.

Mamy nadzieję, że mali uczestnicy naszych warsztatów staną się z czasem prawdziwymi smakoszami, a być może też szefami nie tylko domowych kuchni Uśmiech 

Zainteresowanym podajemy przepisy potraw wykonanych na warsztatach. 

HALUSZKI

Składniki: 

  • 2 jajka 
  • sól
  • mąka
  • 25 dag sera białego 
  • pieprz kolorowy
  • masło ok. 2 łyżki 

Sposób przygotowania: 

Do miski wbijamy 2 jajka i dodajemy sól do smaku. Mieszamy, aby jajka lekko się rozbiły. Dosypujemy mąkę ciągle mieszając, aż powstanie dość gęste ciasto. W garnku zagotowujemy wodę z solą. Za pomocą widelca ściągamy ciasto do wrzątku, tworząc długie poszarpane kluski. Po wypłynięciu klusek gotujemy ok. 2 minut. Wyławiamy kluski do czystej miski, polewamy klarowanym masłem. Nakładamy na talerze i posypujemy twarogiem. Solimy i doprawiamy pieprzem do smaku. 

RACUCHY Z DYNI 

Składniki na około 12 sztuk:

  • 300g dyni
  • 1,5 - 2 szklanki mąki pszennej 
  • 1 jajko
  • 3/4 szklnki zsiadłego mleka 
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • duża szczypta soli
  • olej do smażenia 
  • cukier puder do oprószenia racuchów 

Sposób przygotowania:

Dynię kroimy na mniejsze kawałki, obieramy (najlepiej obieraczką do warzyw) i ścieramy na tarce o małych oczkach. Dodajemy zsiadłe mleko, jajko, sól, sodę i mąkę. Jeśli mleko jest gęste, wystarczy 1,5 szklanki mąki. W przeciwnym razie mąki dodajemy więcej. Ciasto mieszamy, musi być gęste.   

Niewielkie placuszki kładziemy łyżką lub zwilżonymi dłońmi na rozgrzanym oleju. Spłaszczamy z wierzchu, żeby racuszki nie były zbyt grube. Smażymy z obu stron na ciemnozłoty kolor. Wykładamy na ręcznik papierowy, żeby pozbyć się nadmiaru oleju. Racuchy obficie posypujemy cukrem pudrem. 

Tradycyjne racuchy z dyni podawane były posypane właśnie cukrem pudrem lub polane śmietaną. W zasadzie nic więcej nie jest potrzebne, ale świetnie pasuje do nich miód, prażone jabłka lub dżem pomarańczowy. 

Życzymy smacznego i zapraszamy do śledzenia naszych kulinarnych dokonań za tydzień Mrugnięcie


Tekst i foto: Iwona Grodzka