Aktualności

21 grudnia 2017 19:43 | Aktualności

Dawne smaki świątecznych potraw…

   W dziecięcych latach naszych mam i babć wszystkie świąteczne potrawy przygotowywane były własnoręczne, pieczone w piecu, w którym dziadek starannie napalił.  Miały one zupełnie  inny smak  od tych, które kupujemy w sklepie. Dlatego też na naszych warsztatach postanowiliśmy choć w niewielkim stopniu wybrać się w kulinarną podróż do dawnych smaków i zapachów. Na pierwszych zajęciach przygotowaliśmy ciasto na pierniczki, które dojrzewało 24 godziny. Na kolejnym spotkaniu zajęliśmy się wycinaniem, pieczeniem i ozdabianiem naszych smakołyków. Oprócz uczty dla podniebienia uczniowie uczą się czytania ze zrozumieniem i posługiwania się przepisem, właściwego zachowania się przy stole oraz zasad bezpiecznego przygotowywania posiłków.  Zgodnie z naszą tradycją podajemy przepis.

PRZEPIS NA  ŚWIĄTECZNE PIERNIKI

Składniki:

  • 0,5 kg mąki
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka sody
  • 10 dag masła
  • 1 opakowanie przyprawy do piernika
  • 4 łyżeczki cukru
  • 20 dag sztucznego miodu

Wykonanie:

Do garnka wkładamy masło i dodajemy miód sztuczny, cukier, przyprawę do piernika. Składniki podgrzewamy mieszając aż do połączenia. Następnie odstawiamy do wystudzenia.

Do wystudzonych składników dodajemy sodę i mieszamy. Następnie wymieszane składniki dodajemy do mąki i dodajemy jajka. Wszystko razem mieszamy i wyrabiamy ciasto. Po wyrobieniu ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 10 minut (do ostudzenia).

Po wyciągnięciu z lodówki, ciasto odwijamy z foli, dzielimy na mniejsze kawałki, rozwałkowujemy i wyciskamy foremkami pierniczki. Pierniki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 minut. Grzanie góra-dół.

SMACZNEGO!

H.Tymińska

Przeczytano: 1181 razy. Wydrukuj|Poleć znajomemu|Do góry

Zdjęcia: